2022 KİRA VERGİSİ NEDİR? NASIL ÖDENİR?

Her sene Mart ayında Kira geliri elde edenler için beyanname dolurma telaşı başlıyor. GMSI diye çok sık duyduğumuz bir kısaltma var. Gayrimenkul Sermaye İradı. Mal ve haklann kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler "gayrimenkul sermaye iradı" olarak ifade edilmektedir. Bu gelirler gelir vergisine tabi tutulmaktadır.  Mal ve Hakların kiraya verilmesinden gelir elde eden mal sahipleri, gayrimenkul sermaye iradı açısından mükellef kabul edilmektedir.

KiRA GELİRİ BEYANNAMESİ NE ZAMAN ve NASIL VERİLİR?

Kira geliri elde eden mükelleflerin, 2021 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1-31 Mart 2022 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekmektedir. Beyannameler çeşitli yöntemler aracılığı ile verilebilir, bunlar:

  • Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla, yani  internet ortamında online olarak
  • Bağlı bulunulan (ikametgahın bulunduğu yer) vergi dairesine kağıt ortamında
  • 3568 sayılı kanun geregi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları ile elektronik beyanname aracılık sözleşmesi imzalanarak e-Beyanname sisteminden.

 

KİRA GELİRİ VERGİSİ NASIL ÖDENİR? TAKSİT YAPILIR MI?

2021 senesinde elde edilen kira gelirlerine yönelik olarak verilecek beyanname üstünden hesaplanan gelir vergisi 2022 yılı içerisinde ödenmelidir. Ödemeler Mart ve Temmuz aylannda iki taksit halinde yapılabilir. 1. taksit için son ödeme tarihi 31 Mart 2022 Perşembe günüdür. 2. taksit için son ödeme tarihi ise 1 Ağustos 2022 Pazartesi günüdür. Ayrıca bankalar tarafından yapılan taksit kampanyaları çerçevesinde, kredi kartı ile yapılan Kira Vergisi Ödemelerinde zaman zaman 3 ila 5 taksit arasında ödemeleriniz bölünebilmektedir. Banka kampanyalarını Mart ve Temmuz aylarında takip etmenizi öneririz.

KİRA VERGİSİ ÖDEMELERİ NEREYE YAPILACAK?

Ödemelerinizi;

  • www.gib.gov.tr internet sitesinden yapılabilir. Interaktif Vergi Dairesi üzerinden ya da Gelirler Başkanlığının mobil aplikasyonu aracılığı ile  kolaylıkla yapılabilir. Ödeme esnasında kredi kartı ya da sanal kart kullanılabilir. (Bu esnada bankaların mobil uygulama üzerinden ödeme kanalı ile ek taksit imkanlarından faydalanılabilinir)
  • Hesabınızın olduğu herhangi bir banka şubesine giderek ya da bankaların mobil ya da internet şubeleri kullanılarak "Vergi Ödemeleri" linkinden, Tahakkuk Numarası ile yapılabilir.
  • PTT şubelerinden havale yöntemi ile ödemenizi yapabilirsiniz.
  • Ya da tüm vergi daireleri şubelerine giderek, TC kimlik bilginizi ibraz ederek, size tahakkuk etmiş olan GMSI verginizi ödeyebilirsiniz.
Vergi Türü: 

İlgili Yazılar

EĞİTİM VE SAĞLIK ÖDEMELERİ KİRA GELİRİNDEN DÜŞÜLEBİLİR Mİ?

Aşağıda belirtilen yöntemlerle yapılan eğitim ve sağlık ödemeleri ve harcamaları beyan edilen kira gelirinin %10'unu geçmeyecek şekilde yıllık beyanname ile bildirilecek ve gelirlerden indirilebilecektir.

BAĞIŞ VE YARDIMLAR KİRA GELİRİNDEN NASIL DÜŞÜLÜR?

Beyan Edilecek Gelirin %5'i ile Sınırlı Olarak Bağış ve Yardımlar Kira Gelirinden indirilebilir. Mükellefler makbuz karşılığında yaptıkları bağış ve yardımları yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerinden indirim konusu yapabilirler. Detaylar aşağıda verilmiştir.

 

 

HAYAT SİGORTASI ÖDEMELERİ KİRA VERGİSİNDEN DÜŞÜLEBİLİR Mİ?

Yıllık olarak beyan etmiş olduğunuz Kira Geliri Vergisi beyannamesinde, hayat ya da şahıs sigortaları için ödenen primleri, beyan edilen gelirin %15'ine kadar olan kısmını, Kira Geliri Vergisi Matrahından indirebilirsiniz.