BAĞIŞ VE YARDIMLAR KİRA GELİRİNDEN NASIL DÜŞÜLÜR?

Beyan Edilecek Gelirin %5'i ile Sınırlı Olarak Bağış ve Yardımlar Kira Gelirinden indirilebilir. Mükellefler makbuz karşılığında yaptıkları bağış ve yardımları yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerinden indirim konusu yapabilirler. Detaylar aşağıda verilmiştir.

 

 

Bağış ve Yardımların Ne Kadarı İndirim Olarak Yazılabilir?

Gelir vergisi mükellefleri; genel ve özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler, köyler ile kamu yararına çalışan dernekler ve Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflara yıllık toplamıbeyan edilecek gelirin %5'ini (kalkınmada öncelikli yöreler kapsamındaki illerde zikredilen kurum/kuruluş, dernek veya vakıflara yapılan bağış ve yardımların yıllık toplamı beyan edilecek gelirin %10'unu) aşmamak üzere, makbuz karşılığında yaptıkları bağış ve yardımları yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerinden indirim konusu yapabilirler.

Kira Vergisi Hesaplamasında Tamamı İndirilebilecek Bağış ve Yardımlar Nelerdir?

Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi ile mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislerin ve Gençlik ve Spor Bakanlığına ait gençlik merkezleri ile gençlik ve izcilik kamplarının inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımların tamamı beyan edilen gelirden indirilebilecektir. 

Okul, sağlık tesisi, öğrenci yurdu ve diğer tesisler ile mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılan ibadethane ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislerin yapımı veya bu tesislerin faaliyetlerine devam edebilmeleri için yapılan bağış ve yardımların (harcamaların) herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın vergi matrahının tespitinde dikkate alınabilmesi için bu bağış ve yardımların genel bütçeye dâhil daireler, özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler ve köylere yapılması gerekmektedir.

Ayrıca, mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılan ibadethaneler ve/veya Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislerin ve Gençlik ve Spor Bakanlığına ait gençlik merkezleri ile gençlik ve kamplarının inşası veya faaliyetine devam etmesine yönelik
yapılan bağış ve yardımların; anılan amaçlarla kurulmuş bulunan vakıf veya derneklere de yapılması mümkündür.

Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedellerinin tamamı beyan edilecek gelirden indirilebilecektir.

 

 

Genel ve özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler, köyler, kamu yararına çalışan dernekler, Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve bilimsel araştırma faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan ya da Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen veya desteklenmesi uygun görülen çalışmalara ilişkin harcamalar ile bu amaçla yapılan her türlü bağış ve yardımların tamamı beyan edilen gelirden indirim konusu yapılabilecektir.

Cumhurbaşkanınca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan ayni veya nakdi bağışların tamamı indirim konusu yapılabilecektir.

İktisadi işletmeleri hariç, Türkiye Kızılay Derneğine ve Türkiye Yeşilay Cemiyetine makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı indirim konusu yapılabilecektir.

Bağış ve Yardımlar Nasıl Beyan Edilir?

Gelirler İdaresi Başkanlığının Hazır Beyan Sistemine giriniz. 5 numaralı bölümde yer alan "GELİRDEN YAPILACAK İNDİRİMLER" kısmında "Bağış Yardımlar (%5 - %10)" kısmına, 2021 yılında yapmış olduğunuz harcamayı, belgelendirmek kaydıyla beyan edebilirsiniz

Vergi Türü: 

İlgili Yazılar

2022 KİRA VERGİSİ NEDİR? NASIL ÖDENİR?

Her sene Mart ayında Kira geliri elde edenler için beyanname dolurma telaşı başlıyor. GMSI diye çok sık duyduğumuz bir kısaltma var. Gayrimenkul Sermaye İradı. Mal ve haklann kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler "gayrimenkul sermaye iradı" olarak ifade edilmektedir.

EĞİTİM VE SAĞLIK ÖDEMELERİ KİRA GELİRİNDEN DÜŞÜLEBİLİR Mİ?

Aşağıda belirtilen yöntemlerle yapılan eğitim ve sağlık ödemeleri ve harcamaları beyan edilen kira gelirinin %10'unu geçmeyecek şekilde yıllık beyanname ile bildirilecek ve gelirlerden indirilebilecektir.

HAYAT SİGORTASI ÖDEMELERİ KİRA VERGİSİNDEN DÜŞÜLEBİLİR Mİ?

Yıllık olarak beyan etmiş olduğunuz Kira Geliri Vergisi beyannamesinde, hayat ya da şahıs sigortaları için ödenen primleri, beyan edilen gelirin %15'ine kadar olan kısmını, Kira Geliri Vergisi Matrahından indirebilirsiniz.